Arhiva

Zašto se građanima pri kupovini sve manje izdaju fiskalni računi?

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH zatražio je od Vijeća ministara da se u skladu s političkom odgovornošću uključi u rješavanje problema u vezi sa izdavanjem fiskalnih računa, piše novinska agencija Patria.

– Svi smo svjedoci da u gradskim jezgrima širom BiH možete sjediti u kafićima kupovati u prodavnicama i rijetkost je da dobijete fiskalni račun. Kada zatražite obično dobijete odgovor da je kasa u kvaru. Postoje neke akcije, ali one se najave u medijima i onda se počnu izdavati računi nekih 10 dana i kasnije sve prestane. Vidimo da se zadužujemo kod komercijalnih banaka, ali i bez toga treba uvesti reda u ovoj oblasti. Oni koji kradu 17 posto nisam vidio da daju građanima manju cijenu artikala. Vijeće ministara mora pokrenuti konkretne aktivnosti i zanima me koje su to aktivnosti – istakao je Magazinović.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH kazao je, pak, da je pitanje na krivoj adresi, jer se ovaj problem treba rješavati na entiteskim nivoima.

Magazinović smatra suprotno i kaže da je neophodno da se uključi Vijeće ministara i svojoj političkom jačinom doprinese tome da građani počnu redovno dobijati fisklane račune.

– Ja nisam pogriješio adresu. Imam toliko iskustva da kažem šta je čija nadležnost. Ali, politička odgovornost da se pred ovim ne zatvraju oči mora postojati i u Vijeću ministara. Mora se uvesti red u naplati PDV-a . Loša je poruka od ministra Bevande da je ovo kriva adresa – istakao je Magazinović.

Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH pojasnio je da je temlje za raspodjelu prihoda krajnja potrošnja, ali da su entiteske porezne uprave nadležne za kontrolu o tome kako se plaća PDV.

– UIO je inicijator razmjene podataka, ali to ide otežano. Krajnja potrošnja je temlje za raspodjelu, ali možda nije loše da se to riješi zakonskom regulativom na državnom niovu – dodao je Džakula.

Patria