BH Telecom
Arhiva

Papa Franjo: Straža mi javlja nogometne rezultate

Papa Franjo potvrdio je u intervjuu argentinskom listu svoju reputaciju ljubitelja nogometa, iako ga ne gleda na televiziji, ali mu rezultate redovno dojavljuju pripadnici njegove Švicarske straže, prenosi novinska agencija Patria.

Radio Vatikan objavio je intervju u ponedjeljak, dan nakon što je izašao u listu La Voz de Puebla, dnevniku iz Tres Arroyosa, predgrađa njegovog rodnog Buenos Airesa.

Upitan koliko prati svoj omiljeni klub Atletico San Lorenzo de Almagro, koji se takmiči u prvoj argentinskoj ligi, Papa je odgovorio:

-Švicarska straža mi svake sedmice donosi rezultate i tabelu.

Papa ne gleda televiziju od 1990., poštujući zavjet koji je dao Djevici Mariji i čita samo jedne novine, italijanski dnevnik La Repubblicu, ali ne više od deset minuta dnevno.

Argentinskim novinarima je otkrio i da spava šest sati noću, od 22 sata do 4 ujutro, plus 40 minuta do sat vremena drijemanja popodne. Rekao je i da mu nedostaju mirne šetnje gradom i priznao da baš ne poštuje protokol.

Priznao je i da mu neke stvari tjeraju suze na oči – ljudski snovi, tragedije imigranata, progon kršćana na Bliskom istoku, bolesna djeca i zatvori, ali naglasio je da ne želi izgubiti pribranost u javnosti.

-Nikad ne plačem javno. Dvaput sam bio na rubu, ali sam se uspio suzdržati, rekao je, piše Hina.

Patria