Arhiva

Penzioneri Bajram dočekuju gladni: Još nisu isplaćene sve penzije!

Isplata penzija za mjesec juni, počela je u srijedu, 8. jula 2015. godine, ali danas dan uoči najvećeg muslimanskog blagdana Bajrama svi penzioneri u FBiH još nisu dobili penzije, piše novinska agencija Patria.

Više penzionera javilo se u našu redakciju tvrdeći da im nisu isplaćene penzije, a da im je poštar saopćio da novaca jednostavno nema. Inače, penzioneri u FBiH neće odustati od zahtjeva za povećanje penzija u ovoj godini te i dalje inzistiraju na dinamici isplate penzija do 5. u mjesecu.

Ali, danas je 16. a sve penzije nisu podijeljene. Omer Omerefendić, predsjednik Udruženja penzionera FBiH raniej je najavio da će uslijediti veliki protesti ove populacije u Sarajevu, Tuzli, Zenici i drugim većim gradovima.

Penzije ostvarene temeljem obračunate su, ali ne i sve isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome najniža penzija iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174, 48 KM.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za juni, s uračunatim troškovima, iznose oko 156 miliona KM.

Patria