Arhiva

Predstavnici Saveza penizonera FBiH s resornim ministrom: Smanjenja penzija ne smije biti

Opredjeljenje federalnog Ministarstva rada i socijalne politike i Saveza udruženja penzionera u FBiH je da dostignuti nivo penzija mora biti zadržan i osigurana blegovremena isplata penzija, saopćeno je nakon sastanka federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH Mehmedalijom Rapom i Omerom Omerefendićem, prenosi Anadolu Agency (AA).  

U tom cilju, potrebno je da sve nadležne institucije i organi, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu konkretne aktivnosti kako bi ovo bilo realizovano, te kako ne bi došlo do smanjenja penzija, poruka je sa sastanka.

“Ovim je, praktično, stavljena tačka na svaku dalju raspravu o smanjenju postojećih penzija”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Sagovornici ističu da su svjesni da je finansijska situacija u penzijskom sistemu teška, te da podržavaju aktivnosti na osiguranju odgovarajućeg iznosa sredstava u Budžetu FBiH za tekuće finansiranje penzija ostvarenih pod povoljnijim uslovima, uvezivanje staža i druge mjere, koje imaju za cilj pojačanu naplatu doprinosa za PIO.

Također, podržavaju rješenje da finansijska stabilnost bude osigurana novim zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju kroz uvođenje tzv. trezorskog poslovanja, što praktično garantuje redovnu isplata penzija. Ovo omogućava da nedostajuća sredstva za isplatu penzija u tekućem mjesecu budu namirena iz Budžeta FBiH, odnosno drugih izvora koje obezbijedi FBiH.

U cilju realizacije svih ovih aktivnosti, federalno Ministarstvo i Savez udruženja penzionera/umirovljenika će u narednom periodu neposredno sarađivati, kaže se u zajedničkom saopćenju s današnjeg sastanka.

Anadolu Agency