Arhiva

Rođena Travničanka – Sena Jurinac bila je jedna od najboljih operskih diva, nastupala i u čuvenom Metu!

Bosna i Hercegovina nije dobro upoznata sa imenom Sene Jurinac, jedne od najboljih i najpriznatijih operskih pjevačica ikad, koja je rođena upravo u našem Travniku.


Sena Jurinac rođena je 1921. godine u našem gradu, a bila je kćerka hrvatskog doktora i njegove žene Austrijanke. Završila je Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje je i debitovala 1942. godine pod imenom Mimi. Proboj u karijeri napravila je pet godina kasnije, debitujući na poznatom Salzburg Festivalu. Karijera Sene Jurinac bila je veoma uzbudljiva. Iako je za svoje nastupe dobijala samo superlative od najpoznatijih ljudi iz ove branše, njen bračni život nije bio tako bajan.

Njeni brakovi sa Sesto Bruscantinijem, sa kojim je zajedno i nastupala, te Josefom Lederleom, završili su neslavno. Nerijetko je i otkazivala velike nastupe usljed problema u brakovima. Najveći otkazani nastup bio je onaj u New Yorku, koji je odgodila zbog problema sa bivšim mužem. Trebala je nastupati u najpoznatijoj kući opere u Americi, popularnom Metu, međutim bila je jedna od rijetkih koji su odbili takvu priliku. Ipak, ono što je suđeno, to je i ostvareno, pa je tako Sena doživjela svoj nastup u Metu. 1968. godine nastupila je zajedno sa Njujorškom filharmonijom, a publiku je fascinirala.


”Pjevala je sa takvom emocijom da je se publici ledila krv u žilama” napisao je tada novinar prestižnog New York Timesa, Raymond Ericson.

 

Sena Jurinac umrla je 2011. godine, u 90. godini života. Sa svoja dva muža nije imala djecu, tako da iza ove dive nisu ostali nasljednici. A sve je počelo u Travniku…

 

Travnicki.INFO