BH Telecom
Arhiva

Skupština SBK usvojila Prijedlog Vlade o kreditnom zaduženju za Plavu vodu

Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je danas plan upravljanja otpadom kojim su općine zadužene da najkasnije za godinu dana osmisle načine zbrinjavanja otpada, što je gorući problem u ovoj županiji.

Premijer SBK Tahir Lendo kazao je da nijedno rješenje nije gore od današnje situacije u kojoj postoji 400 deponija na koje nitko nema nikakav utjecaj.

Lendo je naglasio da su općine ovim planom zadužene da pronađu način na koji će riješiti problem otpada, ističući da u ovom dokumentu nijedna lokacija nije navedena kao potencijalna deponija.

Međutim, tokom sjednice najviše je raspravljano o lokaciji Rudnika “Gračanica”, u općini Gornji Vakuf/Uskoplje, o kojoj se godinama govori kao o području buduće regionalne deponije.

Pojedini zastupnici su upozorili da stanovništvo nikada neće dopustiti da na ovom mjestu bude izgrađena deponija koja će naštetiti njihovom zdravlju.

Opozcijski zastupnici su, također, naglasili kako Plan upravljanja otpadom SBK neće donijeti nikakve pomake jer se općine nikada neće dogovoriti o načinima zbrinjavanja otpada.

Skupština SBK usvojila je danas, među ostalim, odluku o prihvaćanju zaduženja za izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda”.

 

(Fena)