BH Telecom
Arhiva

Travničani masovno potpisivali peticiju…

Radio Televizija Travnik - Veliki broj građana je danas potpisao peticiju podrške ovoj medijskoj kući.Već ranije iskazanu, a  kroz dvodnevni program potvrđenu želju da opstane  Radio Televizija Travnik, građani općine Travnik potvrdili su  potpisivanjem peticije ispred prodajnog centra Konzum u Travniku za koju se i pored loših vremenskih uslova, ipak može reći da je bila uspješna. Tačan broj potpisnika znat će se u toku sutrašnjeg dana, a prema prvim informacijama radi se o evidentno velikom broju. Zaposlenici RTT su u  tih nekoliko sati, koliko je danas trajalo potpisivanje peticije, sa građanima otvoreno razgovarali o posljednjim dešavanjima, ali i o problemima koji su u proteklom periodu onemogućavali njihov normalan rad i poboljšanje kvalitete programa radija i televizije.  Osim na ovaj način otvorene mogućnosti za sudjelovanje građana, barem u sugestijama, a vezano za navedenu problematiku, otvorena je i grupa podrške od strane mladih Travničana na najpopularnijoj internetskoj društvenoj mreži, Facebook-u, gdje se uz dosta pohvala pojavljuju i kritike na dosadašnji rad Radio Televizije Travnik.

Pa ipak Travničani ali i stanovnici susjednih općina  jedinstveni su u ocjeni: RTT mora opstati, ali uz značajno podizanje kvalitete radio i TV programa, te kadrovsko poboljšanje.

No naravno sve to, mada se samih zaposlenih najviše tiče, ustvari je činjenica da isti ti zaposleni imaju najmanje mogućnosti za promjene, jer i dosadašnja praksa, za javnost možda manje poznata, pokazala je da nezainteresiranost drugih, a po njihovom mišljenju nadležnih, dovela je ovu kuću zaposlene i program koji su pripremali, u takav položaj koji danas podliježe opravdanim kritikama građana koji žele i zaslužuju, a to su ovom podrškom potvrdili, – bolji program. Ipak, tu su i one kritike koje su posljedica nedovoljne informiranosti o stvarnom stanju i samome načinu organizacije rada RTT.

No svakako, ne smije se zaboraviti da su upravo ovi radnici (većina njih) od najistaknutijih stručnjaka iz regiona, a okupljenih u INTERNEWS, dobili i najbolju ocjenu za rad, od svih lokalnih RTV kuća. Nažalost, taj kontinuitet, samo na entuzijazmu bez valjane organizacije, materijalne, tehničke ali i svake druge podrške jednostavno nisu mogli zadržati. Naprotiv, nestimulisani i brojnim otežavajućim okolnostima (samo njima poznatim) i ograničenima bile su im vezane ruke za ikakav kvalitetniji rad.

Ovo nije pravdanje, nego je donekle objašnjenje za mnoge neupućene, jer kao i kod svakog drugog medija, vidljiv je samo finalni produkt, a za publiku ostaje nepoznat uzrok.

Sva ova posljednja dešavanja svakako su prekretnica koja je po svemu sudeći bila neminovna. Odluka da se stupi u štrajk odgađana je već duže vrijemei sigurno je nije bilo jednostavno donijeti. Ipak, sad kad su radnici RTT konačno stupili u štrajk, od velikog značaja je solidarnost među drugim kolegama novinarima, koji su im sigurno pružili veliku pomoć i podršku.

I dok pravi ljudi ovog grada nesmanjenim intenzitetom prate sva zbivanja u vezi ove medijske kuće, oni drugi još uvijek uopće ne reaguju i ignorantski prešućuju apele za rješavanje zahtjeva njenih radnika koje svakodnevno emituju sve značajnije radio i tv stanice u Bosni i Hercegovini…