BH Telecom
Arhiva

Veliki iskorak u visokom školstvu BiH na Sveučilištu/Univerzitetu Vitez

Profesori i asistenti Sveučilišta/Univerziteta ‘VITEZ’ održali su pripremnu praktičnu nastavu za novoupisane studente na sva četiri fakulteta u okviru ove visokoškolske ustanove. Dobrodošlicu brucošima uputio je izvršni direktor Zdenko Vukić, izražavajući zadovoljstvo što su svi oni prepoznali upravo Sveučilište/Univerzitet ‘ VITEZ’   kao mjesto gdje će stjecati znanje i vještine, koje će u konačnici uspješno koristiti u svome životu. “Želimo da, kada završite studij, sa zadovoljstvom možete reći da ste studirali na ovom Sveučilištu/Univerzitetu”, poručio je direktor S/U Zdenko Vukić, dodavši kako su do postizanja konačnoga cilja-diplome- potrebni kontinuirani rad, upornost i disciplina, a četiri naša fakulteta ponudit će znanje, kompetencije i vještine koje će njihovi budući poslodavci znati prepoznati i cijeniti.

Potvrda tome je i ova pripremna praktična nastava kojom je , po njegovim riječima, učinjen jedan značajan iskorak u visokom školstvu.

Inače, cilj pripremne praktične nastave bio je upoznavanje studenata sa ovom visokoobrazovnom ustanovom i procesom studija te pripreme za aktivnosti praktičnog rada na studijama slučaja i prezentacijama  tokom studija. „S obzirom na to da će studenti tokom obrazovanja raditi studije slučaja na predmetima koje izučavaju na ovim fakultetima, pripremna nastava će omogućiti da se što bolje pripreme za te izazove“, izjavila je doc.dr. Jamila Jaganjac, prodekanesa Fakulteta poslovne ekonomije i jedna od začetnica  organiziranja pripremne praktične nastave.          

U realizaciji su učestvovali sa FPE mr. Erdin Hasanbegović i mr. Tanja Gavrić, viši asistenti i doc.dr. Ibrahim Obhođaš, sa FPN mr.Adnan Pirić, viši asistent, sa FZS mr. Habiba Ganić, viša asistentica i sa FIT-a doc.dr. Hadžib Salkić, prodekan.

       Kao što je bilo i predviđeno planom i programom pripremne nastave,  studenti su posjetili i tokom obilaska upoznali se sa radom poduzeća i ustanove. Tako su studenti Fakulteta poslovne ekonomije (FPE) posjetili poduzeća Economic,Framini i Central u Vitezu, gdje su domaćini bili generalni director Framini d.o.o. doc.dr. Lordan Iličić, zatim Gabrijela Kvasina, direktorica FC BiH, diplomirana studentica FPE te doc.dr. Darijo Jerković, voditelj Službe veleprodaje i predsjednik Nadzornog odbora Economic d.o.o. Studenti Fakulteta pravnih nauka (FPN) bili su u posjetu Općinskom sudu Travnik,gdje ih je dočekala Lidija Blaž, sekretar/tajnik Suda, a primile su ih i sutkinja Nedeljka Mađar Ramljak te šefica Sudske pisarne Alma Sejfuli. Studenti Fakulteta zdravstvenih studija (FZS), uz kabinete anatomije i sestrinstva, posjetili su laboratorij Zavoda za javno zdravstvo SBK kao i privatnu ordinaciju za fizioterapiju vl. Armina Bojića, diplomiranog studenta ovog Fakulteta. Studenti Fakulteta informacionih tehnologija (FIT) boravili su u savremeno opremljenim informatičkim kabinetima.

ISKUSTVA STUDENATA

Bekir Karzić (FPE) – „Zahvaljujem nastavnom osoblju Fakulteta poslovne ekonomije i domaćinima u kompanijama koje smo obišli na profesionalnom odnosu, a cjelokupna pripremna praktična nastava na mene je ostavila veliki dojam i drago mi je da ću biti dio ovoga tima“.

Bećir Omeragić (FPN) – „Zahvaljujem Fakultetu pravnih nauka i Sveučilištu/Univerzitetu na ovoj pripremnoj nastavi i uvjeren sam   da ću ovdje steći znanja i vještine koje će mi pomoći u kvalitetnijem obavljanju mog budućeg profesionalnog poziva“

Benjamin Ramić (FIT) – „Oduševljen sam odnosom profesora i asistenata prema studentima. Koriste se jednostavnim rječnikom,pristupačni su,i meni to jako puno znači. Koliko sam upoznat, pripremnu praktičnu nastavu nema niti jedan drugi fakultet i smatram da ste ovim ostvarili ‘pun pogodak’ kada su u pitanju brucoši. Upisao sam prvu godinu na FIT-u jer je moj brat na ovom Sveučilištu/Univerzitetu završio fakultet. Mogao sam otići i na neki od državnih fakulteta, no zbog znanja i vještina koje je brat stekao tu odlučio sam se upisati upravo na ovaj Univerzitet.

Erzumana Karasalihović (FZS) -„Moram ponoviti riječi kolege i potvrditi da je ova pripremna praktična nastava pun pogodak. Praktična nastava je jako važna, jer ja, a vjerujem i sve moje kolege, želimo s diplomom dobiti prava znanja i kompetencije. Na drugim privatnim fakultetima u SBK/KSB, koliko ja znam, nema pripremne praktične nastave, i zato je pohvalno što ste željeli i na takav način upoznati nove studente s načinom studiranja i samom institucijom uopće. To je od vas bilo jako korektno, kao što je bio i odnos nastavnog osoblja prema nama u vrijeme pripremne nastave.“

 

Travnicki.INFO