BH Telecom
Arhiva

VIDEO: Aktivnosti CEM-a u sklopu 16 Dana aktivizma

Centar za edukaciju mladih, u partnerstvu sa Agencijom UN Women iz Sarajeva priključio se globalnoj kampanji koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o nasilju nad ženama i djevojčicama, a koja se u različitim zemljama manifestuje kroz različite aktivnosti.

Kampanja traje od 25. novembra do 10. decembra, a ove godine je zamišljeno da se u Banjoj Luci, Sarajevu, Travniku i Mostaru izdvoji jedan dan kako bi najznačajnije zgrade u ovim gradovima osvjetlili u narandžastu boju koja predstavlja kampanju za podizanje svijesti javnosti o borbi protiv nasilja nad ženama.

S tim u vezi Centar za edukaciju mladih sprovesti će niz aktivnosti u ovom periodu, pa će tako kulturno-historijske građevine, kao što su Rodna kuća Ive Andrića, Zavičajni muzej Travnik i tvrđava Stari Grad te zgrada Općine Travnik u noći sa 24. na 25 novembar, biti osvjetljene u narandžastom bojom.

Također , u sklopu ove kampanje volonteri/ke Centra za edukaciju mladih održat će prezentacije na temu „Borba protiv nasilja nad ženama“ u tri škole na području općine Travnik i to u O.Š. „Travnik“, M.S.Š. „Travnik“ i K.Š.C. „Petar Barbarić“.

U sklopu ovih aktivnosti CEM će sprovesti akciju u zajednici kroz javnu kampanju podizanja svijesti o nasilju nad ženama i djevojčicma u okviru Inspire Freedom kampanje.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1,700 organizacija u preko stotinu država svjeta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kampanja “16 dana” obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar- Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
1. decembar-Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
3. decembar -Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
6. decembar-Godišnjica Montrealskog masakra
10. decembar -Međunarodni dan ljudskih prava

CEM Travnik/Travnicki.INFO