Arhiva

Ahmed Adilović: Muhammed a.s. najbolji uzor koji nam nudi rješenje za sve naše probleme

Muhammed a.s. je najbolji uzor koji se treba slijediti i koji nam nudi rješenje za sve naše probleme. Njega moramo slijediti da bismo zaslužili sreću na oba svijeta – poruka je muftije travničkog dr. Ahmeda Adilovića koju je uputio na predavanju  u Domu Oružanih snaga BiH u okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku „Selam, ya resulallah“.

Kazao je da podatke o Poslaniku a.s. dobijamo iz historijskih djela, njegove sire – životopisa i njegovih hadisa ali da najvjerodostojnije podatke o Muhammedu a.s. nudi Časni Kur’an, koji govori o svim aspektima ljudskog života, a posebno o životu i ličnosti posljednjeg Božijeg poslanika kojem se dive svi, muslimani, ali i nemuslimani.

Govoreći o imenima kojima Kur’an naziva Poslanika a.s, Adilović je podsjetio da ime Muhammed znači Mnogo hvaljeni, a koje se u Kur’anu spominje na četiri mjesta i kojim Gospodar označava Poslanika a.s. da bismo mi shvatili da je on samo obični čovjek, a ne božanstvo i da bi se otklonila svaka sumnja u identitet osobe Božijeg poslanika

Ime Ahmed – Onaj koji je puno hvaljen, dok komentatori Kur’ana smatraju da se kur’anski nazivi Taha i Jasin također odnose na Muhammeda a.s.

Adilović je potrkrijepio značenje i svojstva imena kojima Uzvišeni Gospodar naziva svoga miljenika Muhammeda upravo kur’anskim ajetima u kojima se govori da je, Muhammed a.s. samo čovjek koji se odlikovao ljudskim karakterom i ljudskom prirodom, te da je Božiji poslanik milost svim svjetovima, vjernicima i nevjernicima, džinima i melecima, životinjama i prirodi, što je njegova izuzetna vrijednost, kao i onaj koji opominje i donosi radosne vijesti.

Muftija travnički je kazao da Allah dž.š. naređuje Poslaniku, a samim tim i svim ljudima da „treba praštati, promovirati dobro i kloniti se neznalica, praštati ljudima i tražiti oprost za njih, što je Poslanik činio i u zadnjim trenucima svoga života, te obavezu savjetovanja sa ljudima, čija je razmišljanja znao i Poslanik prihvatiti, odbacujući svoj stav.

Kao najznačajniju poruku Adilović je podsjetio i na to da je Bog naredio svome miljeniku Muhammedu a.s. i njegovom ummetu da se treba posvetiti  misiji i zadaći a ne ljenčariti u besposlici, prema rodbini imati poseban odnos i posebno ih opominjati, jer je obaveza prema njima veća.

U okviru 11. manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku „Selam,ya resulallah“ u svim džematima na području Medžlisa islamske zajednice  Sarajevo bit će upriličene mevludske svečanosti po općinama do kraja ove sedmice u čast rabbiu-l-evvela mjeseca u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.

FENA