Transparency International
Arhiva

FOTO: Grčki premijer dočekao papu Franju na Lezbosu

Planet obuca

Papu Franju na grčkom otoku Lezbos dočekali su i pozdravili premijer Alexis Tsipras, vaseljenski patrijarh Bratolomej I i lideri grčke pravoslavne crkve, javlja Anadolu Agency (AA). 

Tsipras iskazao dobrodošlicu papi dok je silazio niz stepenice aviona kojim je doletio na aerodrom u Lezbosu. Zatim su ga pozdravili Bartolomej I, te arhiepiskop atinski i grčki Ieronimos, obojica su dočekala papu uz poljubac u obraz prije nego što su intonirane himne Italije i Grčke. Svečanom dočeku je prisustvovao i prvi čovjek male katoličke zajednice sa Lezbosa.

“Ponosan sam na ovu posjetu, pogotovo u vrijeme kada su neki od naših partnera u im hrišćanske Evrope podizali zidove i ograde da spriječe bespomoćne ljude da nađu bolji život. Zato smatram da je vaša posjeta istorijska i jako važna“, obratio se Tsipras papi Franji.

Posjeta vjerskih lidera malom grčkom otoku, preko kojeg je u Evropu došla većina migranata, je simbolična. Dolazi u trenutku kada Evropska unija provodi svoju nedavno donesenu odluku o deportaciji migranata u Tursku koja bi trebala spriječiti njihov dolazak.

Anadolu Agency