BH Telecom
Arhiva

FOTO: Tradicionalno paljenje badnjaka u Banjaluci

U Hramu Svete Trojice u Banjaluci večeras je naložen badnjak, što je običaj pravoslavnih vjernika na Badnje veče, uoči sutrašnjeg Božića.

Uz prisustvo velikog broja vjernika nakon večernjeg bogosluženja badnjak je naložen u dvorištu crkve, nakon što su vjernici u hramu mogli uzeti badnjake. Snježna mećava koja je večeras zahvatila Banjaluku nije spriječila Banjalučane da dođu u crkvu, a mnogima je snijeg upotpunio božićni ugođaj. Među njima je i Jadranka Savić.

“Ovo je porodični praznik koji se slavi u krugu porodice, i svake godine ga obilježavamo na taj način. Mislim da je ovo jedan najljepši praznik u godini koji postoji, mimo svih drugih, ovo je nešto posebno”, kazala je za Anadolu Agency (AA) Jadranka Savić.

Irina Hirjanova Badnji dan je provela u tradicionalnim pripremama za Badnji dan i Božić, a kada je ovaj praznik u pitanju najviše je veseli praznični osjećaj. Za AA je izjavila da je Božić porodični praznik i događaj kada je najvažnije okupljanje porodice.

Paljenju badnjaka kod Hrama Svete Trojice prisustvovao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. On je poželio građanima RS i BiH sreću, mir i ljubav, kao i manje životnih problema, te istakao da je Božić praznik mira i ljubavi. Ivanić je rekao da se nada da će se više razmišljati o budućnosti, a manje o prošlosti, te poručio da je bolji život nešto što bi građane moglo ujediniti.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je večernje bogosluženje i osveštao badnjak u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, čemu je prisustvovao i Milorad Dodik, predsjednik RS.

Anadolu Agency