BH Telecom
Arhiva

Klas će ove godine otkupiti 1.000 tona malina!

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo ove godine će otkupiti od domaćih kooperanata 1.000 tona malina.

Maline svakodnevno pristižu sa područja Bosanske Krajine, Kiseljaka, Visokog, Donjeg i Gornjeg Vakufa, Busovače, Viteza, Travnika, Novog Travnika, Bugojna, okoline Sarajeva, i drugih krajeva BiH.

Nakon što je prošle godine projekat otkupa okončan na zadovoljstvo proizvođača, ove godine je broj kooperanata povećan na 800. Upravo ovih dana očekuje se zbog vrhunca sezone najveći priliv malina.

„Otkup teče po planu. Vremenska prognoza nam ide na ruku. Isplata se vrši odmah po prijemu uroda u hladnjaču. Kvalitet maline je odličan. Zahvaljujući Klasu i projektu koji je razvijen prije 15 godina, danas u Bosni i Hercegovini imamo jedan ozbiljan pristup uzgoja ove veoma cijenjene voćke na svjetskom tržištu. Ukupni potencijali su daleko veći, i mi ćemo raditi na proširenju kapaciteta. Ove godine smo povećali obim otkupa za 50%”, riječi su Esada Babića rukovodioca sektora otkupa malina, jagodičastog i šumskog voća u komapiji Klas d.d. Sarajevo.

Kapacitet Klasove hladnjače u Blažuju kod Sarajeva je preko 1.000 tona. Prošle godine otkupljeno je 665 tona malina, a gotovo kompletan otkup je izvezen na njemačko, tursko, japansko, francusko i skandinavsko tržište uz najblje ocjene za vrhunski kvalitet Klasovih malina.

Kupuj domaće – gradi BiH!

AS Group