Arhiva

Nakon 6 godina – Spremna sredstva za završetak izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku?

Planet Obuca

Jučer je u Travniku održan sastanak premijera i ministara Vlade SBK sa predsjednikom FBiH, Marinkom Čavarom i potpredsjednicom ovog entiteta, Melikom Mahmutbegović

Na sastanku su kao prioritetne teme izdvojena brza cesta Lašva – Donji Vakuf, te okončanje izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku.

Kako je kazao premijer SBK, Tahir Lendo, Vlada kantona je spremna učestvovati u kreditnom zaduženju za izgradnju škole.

”U posljednjih šest godina nije se uspjelo naći rješenje za nastavak izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku. Nakon uloženih pet miliona KM, gradnja je stala, a nakon ovog sastanka konačno smo dobili zeleno svjetlo za nalaženje načina zaduženja zajedno sa Vladom Federacije BiH. Naša Vlada je spremna od potrebnih cca. 11 miliona KM, da se kreditno zaduži do 30% od ukupne vrijednosti projekta, i nadamo se da ćemo djelovati brzo”.

Predsjednik FBiH, Marinko Čavara, također je akcent stavio na izgradnju nove škole, i vraćanje dijela zgrade gdje se sada nalazi MSŠ Travnik Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

”Ovaj projekat ima dva dijela. Prvi dio je izgradnja nove srednje škole, a drugi je vraćanje drugog dijela zgrade u vlasništvo Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ali tek kada se taj dio zgrade dovede u dobro stanje. Prilikom posjete dijela zgrade gdje se nalazi MSŠ Travnik, lako je bilo primjetiti da učenici ove srednje škole nemaju osnovne higijenske i životne uslove za boravak u školi”.

Potpredsjednica FBiH, Melika Mahmutbegović. nakon sastanka govorila je o važnosti izgradnje brze ceste Lašva – Donji Vakuf.

”Nakon dugogodišnjeg čekanja, ja se nadam i očekujem da će izgradnja ove važne prometnice konačno započeti. Srednjobosanski kanton je dugo bio zanemaren kada je riječ o saobraćajnoj infrastrukturi, a s obzirom da su ceste na ovom području najopterećenije u cijeloj BiH, mi to moramo zajedno promjeniti”.

Na sastanku su bili prisutni, između ostalih, federalni ministri Denis Lasić i Josip Martić.

 

Travnicki.INFO