Arhiva

Nastup Horske i Dramske sekcije travničke Medrese na humanitarnom koncertu u Bosanskoj Kostajnici i Bosanskoj Dubici

U petak, 25. decembra i subotu, 26. decembra, 2015. godine održana su dva humanitarna koncerta pod zajedničkim nazivom „Dobro se dobrim vraća“. Organizatori humanitarnog koncerta su bili Medžlis IZ Bosanska Dubica i MDD Merhamet koji zajednički sarađuju i brinu o dobrobiti povratnika i njihovih sugrađana. Suorganizatori projekta bili su i glavni imam MIZ Bosanska Kostajnica Haris-ef. Ahmić i predsjednik MIZ Bosanska Kostajnica, Mirsad Ikanović. Saradnja dva medžlisa i MDD Merhamet na spomenutom projektu je imala za cilj prikupljanje pomoći za nastavak rada Narodne kuhinje „Život“ koja se brine za više od 70 korisnika svih nacionalnosti.

Učesnici na koncertu koji je bio vjerskog i kulturnog karaktera su bili članovi Horske i Dramske sekcije Elči Ibrahim-pašine Medrese iz Travnika, članovi kulturno-umjetničkog društva BZK Preporod iz Bosanske Dubice, lokalni izvođači sevdalinki i narodnih pjesama.
Posebno su aktivni bili članovi Omladinske biblioteke i čitaonice “Mehmed-ef. Spahić” koji su pružali tehničku podršku i pomoć učesnicima i gostima programa, a učenici su imali priliku tokom dana upoznati se sa radom biblioteke i čitaonice.

Svečanostima su prisustvovali brojni ugledni gosti i zvanice iz vjerskog, kulturnog i društvenog života, među kojima su dr. Muharem Dautović, mr. Asim Hodžić, mr. Ahmed Omerdić, mr. Nermin Šušić, profesorica Dženana Bajraktarević koja je vodila Dramsku i Horsku sekciju, načelnik općine Bosanska Kostajnica i zamjenik načelnika općine Bosanska Dubica, izaslanik Muftije banjalučkog Muhedin-ef. Spahić, te glavni imami i imami iz banjalučkog muftijstva.

Prikupljena sredstva su imala za cilj nastavak uspješnog rada MDD Merhamet Bosanska Dubica a predsjednik MDD Merhamet, Jasmin Spahić, se zahvalio svim prisutnima na dolasku, istakavši da se koncert “Dobro se dobrim vraća” organizuje svake godine radi prikupljanja sredstava za rad narodne kuhinje.

Glavni imam MIZ-a u Bosanskoj Dubici, mr. Safet Beganović, je istakao da je Islamska zajednica ovom prilikom još jednom potvrdila svoju oprijedijeljenost da pomaže društveno korisne projekte i pomaže naš narod.

„MIZ Bosanska Dubica je do sada imao veoma korektnu saradnju s MDD Merhametom, a kao plod te saradnje imamo i večerašnji koncert. Time su objedinjena dva važna faktora, humanitarni kao ispomoć Narodnoj kuhinji ‘Život’, te onaj vjersko-kulturni uobličen u prelijepom nastupu učenika Elči Ibrahim-pašine medrese te naših umjetnika koji su sevdalinkama podsjetili na naše tradicionalne umjetničke vrijednosti.“, istakao je mr. Beganović.

Načelnik općine Bosanska Kostajnica i zamjenik općine Bosanka Dubica, naglasili su da će lokalne zajednice uvijek podržavati sve humanitarne akcije sa ciljem da se pomogne najugroženijim članovima društva.

U okviru posjete ovim medžlisima, upriličena je posjeta MIZ Banja Luka, a tom prilikom učenici su u pratnji profesora obišli i Ferhadiju i tu klanjali džuma-namaz. Izaslanik direktora medrese je uručio prigodne poklone glavnom imamu MIZ Banja Luka, kao i banjalučkom muftiji.

Elči Ibrahim-pašina Medresa Travnik