Arhiva

Održana press konferencija i podijeljeni certifikati edukatorima u kampanji Zaštita i kontrola djece na internetu

Na Sveučilištu/Univerzitetu ‘VITEZ’ održana je press konferencija na kojoj je javnost upoznata s rezultatima kampanje ‘Zaštita i kontrola djece na internetu’, koja je započela prije tri mjeseca u organizaciji naših Fakulteta informacijskih tehnologija i Fakulteta pravnih nauka.

Glavni koordinator projekta, doc.dr. Hadžib Salkić izrazio je veliko zadovoljstvo odzivom nastavnoga osoblja koje su naši edukatori u protekla tri mjeseca upoznavali s opasnostima koje sa sobom nosi korištenje interneta te s načinima izbjegavanja takvih opasnosti.

‘U proteklom je periodu educirano oko 200 nastavnika, pedagoga, predstavnika Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola u bugojanskoj i travničkoj regiji’ izjavio je doc. dr. Hadžib Salkić izražavajući, pri tome, razočaranje izuzetno slabim odzivom na edukaciju u kiseljačkoj regiji. ‘Ovo je jako važan projekt koji je, prije svega usmjeren na roditelje djece i mladih školskog uzrasta. Namjera nam je bila da realizacijom ovih aktivnosti usmjerimo pažnju na prisutnost problema zloupotrebe interneta te da ih educiramo kako zaštiti i kontrolirati djecu koja koriste internet’, dodao je glavni koordinator projekta.

O ovom problemu s pravnog je aspketa govorio viši asistent na Fakultetu pravnih nauka, mr.sc. Adnan Pirić koji je u ovom projektu bio jedan od glavnih edukatora ispred Sveučilišta/Univerziteta. ‘Ni o jednom problemu nikada nije ni prerano niti je o njemu previše govoriti, jer na taj način se bavimo prevencijom, a ne posljedicama što je uglavnom slučaj’, poručio je prof. Šerif Šuvalić ispred Centra za mentalno zdravlje i Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK/KSB. Dodao je kako je ovom kampanjom zadan ‘početni udarac’ i ukazano na načine izbjegavanja opasnosti koje vrebaju pri korištenju interneta.

Zahvaljujući se predstavnicima osnovnih i srednjih škola na suradnji u projektu i pozivajući ih da kroz nastavni proces prenose stečena znanja o zaštiti i kontroli djece na internetu, na press konferenciji se obratila i Suzana Zec, inspektorica MUP-a SBK/KSB. Naglasila je kako će predstavnici MUP-a prisustvovati i roditeljskim sastancima na kojima se bude govorilo o ovoj temi, no, na raspolaganju su im i za bilo koju drugu temu koja zahtijeva uključenost policije, poručila je inspektorica.

Podsjetimo, kampanju ‘Zaštita i kontrola djece na internetu’ organiziralo je Sveučilište/Univerzitet ‘VITEZ’, a u suradnji s partnerima u projektu – kantonalnim Ministarstvom obrazovanja, znanosti,kulture i sporta, Ministarstvom zdravstva i socijalne politike, MUP-om SBK/KSB te poduzećem Microsoft BiH, KimTec Vitez i Baglama BiH.

Svi materijali vezani za ovu kampanju tiskat će se u časopisu “Eduk@tor“, koji će biti podijeljen u više od 80 osnovnih i srednjih škola, a bit će dostupni i na web portalu www.unvi.edu.ba kao i www.fit.co.ba na kojem možete preuzeti i instalirati program za zaštitu djece na internetu.

Na kraju press konferencije edukatorima su uručeni certifikati kao potvrda završene obuke u sklopu spomenute kampanje.

Sveučilište/Univerzitet Vitez