BH Telecom
Arhiva

Skupština SBK/KSB traži izmjene Zakona o igrama na sreću FBiH

Skupština Srednjobosanskog kantona prihvatila je danas prijedlog Vlade SBK/KSB da budu inicirane izmjene Zakona o igrama na sreću Federacije BiH, s ciljem, kako je rečeno, smanjivanja štetnosti klađenja po društvenu zajednicu.

 Ovom inicijativom predviđeno je, među ostalim, da uplatna mjesta kladionica ne smiju biti na udaljenosti manjoj od 200 metara od vjerskih objekata, osnovnih i srednjih škola, a od drugih uplatnih mjesta moraju biti udaljena najmanje 100 metara, dok maloljetnicima treba biti zabranjen ulaz u prostorije u kojima se priređuju igre na sreću.

 Kako je navedeno u dokumentu koji je zastupnicima dostavljen iz Vlade SBK/KSB, utvrđeno je da je u gradskim i prigradskim naseljima povećan broj otvaranja uplatnih mjesta kladionica, te da se na jednoj lokaciji nalazi i pet uplatnih mjesta koja masovno posjećuju i maloljetnici.

 Upozoreno je i na učestalost incidenata u kladionicama i nastanak ovisnosti o klađenju, te je, stoga, zatraženo pooštravanje uvjeta za rad kladionica.

 Inicijativa za izmjenu Zakona o igrama na sreću usvojena je, unatoč konstatacijama pojedinih zastupnika da se Vlada Federacije BiH već izjasnila o identičnom prijedlogu zakonskih izmjena koje je ranije predložio zastupnik u Skupštini SBK/KSB Elvedin Mušanović.

 Izjašnjavajući se o Mušanovićevom prijedlogu za izmjenu Zakona o igrama na sreću, Vlada Federacije BiH ranije je saopštila da je novi Zakon o igrama na sreću stupio na snagu 2. juna 2015. godine, čijim odredbama su taksativno propisani uslovi pod kojima se pravnim osobama može oduzeti odobrenje za priređivanje igara na sreću.

 Imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da je Zakon donesen nakon dugotrajne procedure, koja je podrazumijevala sveobuhvatnu javnu raspravu, Vlada je saopštila da će u narednom periodu biti praćeni efekti primjene Zakona i, nakon toga, utvrđeni potreba i obim predlaganja njegovih izmjena.

 Istaknuto je da će, u tom kontekstu, prilikom ocjene i eventualnog predlaganja izmjene ovog zakona, Federalno ministarstvo financija uzeti u razmatranje dostavljene prijedloge u vezi s propisivanjem veće udaljenosti uplatnih mjesta od vjerskih objekata, te osnovnih i srednjih škola, kao i međusobnoj udaljenosti pojedinih uplatnih mjesta.

FENA/Agencija DAN