BH Telecom
Arhiva

Smotra folklornog stvaralaštva bh. dijaspore u aprilu u Travniku, prijave do polovine februara

Svjetski savez dijaspore (SSD) BiH organizator je treće smotre folklornog stvaralaštva dijaspore BiH, koja će od 28. do 30. aprila biti održana u Travniku.

Selektorica smotre članica Glavnog odbora SSDBiH iz Slovenije Dinka Hrustanović kaže da je konkurs za sudjelovanje na smotri folklornog stvaralaštva dijaspore BiH otvoren do polovine februara, a očekuje se veći odziv folklornih grupa iz bh. iseljeništva nego ranijih godina.

Ističe da je cilj zemljacima u domovini pokazati da dijaspora itekako vodi računa o očuvanju tradicije i kulture Bosne i Hercegovine.

– Na takvim manifestacijama naši mladi naraštaji uče ko su, šta su, odakle su im korijeni te stječu prijateljstva i upoznaju se s vršnjacima iz domovine – kazala je.

Naglašava da je Svjetski savez dijaspore BiH kao organizator otvoren za suradnju sa svim bh. kulturno-umjetničkim društvima koji djeluju u iseljeništvu.

– Pravo sudjelovanja na folklornoj smotri imaju sve folklorne grupe iz bh. dijaspore, a prednost imaju folklorne grupe članice SSDBiH. Prijaviti se mogu i ostale autohtone grupe iz različitih država, koje će imati status gosta. Sudjelovat će i dva folklorna društva iz BiH. Broj folklornih grupa nije ograničen, ovisno od broja prijava bit će određeno i njihovo predstavljanje. Svaka grupa predstavit će se s po dvije koreografije iz tradicije BiH. Gostujuća društva predstavljaju se koreografijama iz države iz kojih dolaze – naglasila je.

Precizira da, vođeni iskustvom iz ranijih godina pri izradi programa vode računa o tome da se, uz nastupe, druženje, pjesmu i igru, mladima omogući da upoznaju domovinu iz koje su potekli i njene ljepote.

– Osim nastupa i defilea kroz Travnik predviđen je i izlet na Vlašić te posjeta Sarajevu kao i zabavna večer za sudionike i domaćine – kaže Hrustanović.

Pokrovitelj treće smotre folklornog stvaralaštva dijaspore BiH je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a prethodne dvije manifestacije održane su u Bihaću.

Konkurs za sudjelovanje na smotri folklornog stvaralaštva dijaspore BiH objavljen je na  web stranici SSDBIH  http://www.bihdijaspora.com/.

FENA