BH Telecom
Arhiva

Skupština SBK prihvatila nacrt budžeta za 2016. godinu

Skupština Srednjobosanskog kantona prihvatila je danas Nacrt proračuna SBK za 2016. godine, u iznosu od 187 704 484 KM

Kako je rečeno, proračun bi trebao biti za 15,7 milijuna KM veći u odnosu na prošlogodišnji, a njegov najveći dio, odnosno više od 108 milijuna KM, planiran je za plaće, naknade i doprinose 5 110 proračunskih korisnika.

Ministar financija Zoran Marković kazao je kako Vlada ima samo 20 posto proračuna na raspolaganju za poticaje, što iznosi oko 32 milijuna KM.

– Svjesni smo da ćemo zbog toga imati velike zahtjeve za povećanje proračuna, ali se nadam kako ćemo tome uspjeti odoljeti jer je on već na granicama naših mogućnosti – kazao je Marković novinarima.

Premijer SBK Tahir Lendo kazao je kako su prihodi i rashodi u nacrtu proračuna planirani u realnim okvirima te da je zadržan postojeći broj zaposlenih kao i dosadašnji iznos osnovica za plaće.

Lendo smatra kako se radi o stabilnom proračunu koji ima i razvojne elemente, te je usklađen s reformskom agendom i potrebama proračunskih korisnika.

Tijekom rasprave, predsjedatelj Skupštine Josip Kvasina (HDZ BiH) ohrabrujućim je ocijenio da je primijetan blagi rast prihoda te je naglasio kako kriza iz 2008. godine polako jenjava, što se ogleda i u činjenici da u SBK ima primjetno više zaposlenih nego nezaposlenih.

Zastupnik SBB-a Almir Švago pohvalio je planirani rast prihoda od poreza na dobit i dohodak, naglašavajući kako to nije zasluga političara nego ljudi koji su shvatili da od političara nemaju ništa pa su počeli raditi.

Švago je predložio da u proračunu za iduću godinu 1 milijun KM bude planirano za samozapošljavanje i zapošljavanje u gospodarstvu.

Suzdržani pri glasovanju o nacrtu proračuna bili su zastupnici SDP-a, čiji je zastupnik Senad Selimović zamjerio to što u proračunu nema radikalnih rezova i što se štednja ne primjeti.

S druge strane, kako je rekao Selimović, nedopustiva je degradacija kulture i sporta, a više novca za ove oblasti zatražio je i zastupnik HDZ-a 1990 Anto Bilić.

Prilikom glasovanja, suzdržani su bili i zastupnici DF-a, a zastupnik Rusmin Jusufspahić kazao je kako predloženi proračun nema značajnije promjene u odnosu na prethodne godine.

Jusufspahić je uspozorio da je u idućoj godini planirano kreditno zaduženje od 18 milijuna KM kao i osnivanje ureda za javne nabavke, sa četvero zaposlenih, te ureda za europske poslove s pet uposlenika.

Nakon prihvaćanja Nacrta proračuna, Vlada će utvrditi prijedlog proračuna koji će uputiti u skupštinsku proceduru.

 

Fena/Travnicki.INFO