Arhiva

Travničanka Maja Nikolić, kćerka pokojnog Karla Jurića, dobitnica 3. nagrade “Srđan Aleksić”

Na međunarodni dan mira, 21. septembra, u Domu vojske u Doboju, sa početkom u 19.00 časova svečano se dodjeljuje novinarska nagrada „Srđan Aleksić“. Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost (PRO-Budućnost) koji provodi Catholic Relief Services sa partnerima.

Novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje se već petu godinu zaredom za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva.

Ove godine, odlukom četveročlanog žirija, prva nagrada za profesionalno izvještavanje biće dodjeljena Centru za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva. Druga nagrada je pripala novinaru dnevnog lista Press iz Banjaluke Milovanu Matiću, a treća novinarki Radija Slobodna Evropa Maji Nikolić.

Ove godine na konkurs za dodjelu nagrada stiglo je ukupuno 17 prijedloga nevladinih organizacija koje su nominovale novinare/ke i emisije za koje su ocijenili da promiču profesionalno izvještavanje i doprinose afirmaciji društveno odgovornog novinarstva u BiH. Do sada je novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ dobilo 19 novinara/ki ili medija iz BiH, a prošle 2014. godine nagrada je uručena Draganu Bursaću, kolumnisti portala 6uka.

Na ovogodišnjoj ceremoniji dodjele novinarskih nagrada Srđan Aleksić govoriće gradonačelnik Doboja g. Obren Petrović, direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem Stojanov i predsjednik Upravnog odbora Mreže za izgradnju mira Luciano Kaluža.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine orgnaizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS, a nagrada je 2013. godine prešla u vlasništvo Mreže za izgradnju mira BiH.

Sponzor nagrade je kompanija M:tel.

Izvor: Mreža za izgradnju mira