BH Telecom
Arhiva

Travnički gimnazijalci pohađaju nastavu u neuslovnoj zgradi: Napravljen novi korak ka izgradnji srednjoškolskog centra

Osiguravanje novca za nastavak izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku, jedna je od tema o kojima su danas u Travniku razgovarali federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović i predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK).

 To bi u konačnici trebalo omogućiti da dio zgrade, u kojem je smještena Mješovita srednja škola Travnik, bude vraćen u vlasništvo Vrhbosanskoj nadbiskupiji, što je obaveza Vlade Federacije BiH sukladno s odlukom Doma za ljudska prava, odnosno presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

 Ministrica Dilberović najavila je da će radna grupa, u čijem sastavu će biti predstavnici vlada Federacije BiH i SBK te Općine Travnik, biti zadužena za pronalaženje načina za nastavak izgradnje.

 – Cilj je pronaći način kako da se završi financijska konstrukcija kako bi djeca uselila u nove objekte i dostojanstveno pohađala nastavu, ali i kako bi Vrhbosanska nabiskupija dobila svoje prostorije natrag – kazala je ministrica Dilebrović novinarima.

 Ministrica obrazovanja SBK Katica Čerkez kazala je da je konačan cilj da djeca dobiju modernu školu, a Vrhbosanska nadbiskupija nazad imovinu.

 – Nećemo to moći riješiti u godinu dana, ali naš kantonalni premijer je predložio da Vlada SBŽ-a preuzme 30 posto financijskih obveza, a preostalih 70 posto Vlada Federacije BiH – kazala je Čerkez.

 Za okončanje izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku potrebno je oko 12 miliona KM, a premijer SBK Tahir Lendo kazao je da će radna grupa nastojati da što prije dođe do rješenja za osiguravanje novca.

 

(Fena/Travnicki.INFO)