Arhiva

U nedjelju, 7.6.2015. godine: S nama na putu do zdravlja

Ovogodišnja kampanja Svjetskog dana borbe protiv pušenja dala je akcenat na zaustavljanje ilegalne trgovine duhanskim proizvodima.

Od posljedica upotrebe duhana i duhanskih proizvoda svake godine umre više od 6 miliona ljudi, dok od posljedica pasivnog pušenja umre više od 600.000 ljudi. Konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda direktno su povezani sa oboljevanjem i smrću od bolesti srca i krvnih sudova, posebno srčanog i moždanog udara, raka grla, raka pluća, raka dojke…

Svjetska zdravstvena organizacija ove godine posebno ističe:

1. Neophodno je podići svijest ljudi o štetnosti upotrebe duhanskih proizvoda po zdravlje. Ovo se posebno odnosi na ilegalne proizvode koji su zbog svoje niske cijene sada dostupni mladima i osobama sa niskim primanjima.

2. Politika kontrole duhana i duhanskih proizvoda, povećanje poreza i cijena, slikovna zdravstvena upozorenja na omotima, kao i druge mjere koje se koriste vrlo uspješno potkopavaju nezakonitu trgovinu duhanskim proizvodima.

3. Zbog stalnih upozorenja i zabrane pušenja na javnim mjestima, duhanska industrija na sve moguće načine pokušava da postignute Sporazume i Zakone promjeni, te je vrlo aktivno uključena u ilegalnu trgovinu.

4. Ilegalna trgovina duhanskim proizvodima služi kao sredstvo za nezakonito bogaćenje kriminalnih grupa koje ta sredstva dalje koriste u finansiranju drugih aktivnosti organizovanog kriminala.

5. Sve zemlje trebaju dati podršku ratifikaciji, pristupanju i korištenju Protokola za eliminaciju ilegalne trgovine duhanskim proizvodima i Okvirne konvencije o kontroli duhana.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv pušenja, Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB u saradnji sa Sporskim savezom SBK, općinom Gornji Vakuf-Uskoplje i Planinarskim društvom “Goran” u nedjelju 07.06.2015. godine organizuje tradicionalno pješačenje “S nama na putu do zdravlja”.

Pješačka tura planirana je od Suhodola, Općina Gornji Vakuf-Uskoplje, do planinarskog doma “Rosinj” na Vranici.

Cilj ove aktivnosti ima za cilj promociju tjelesne aktivnosti, kao jednog od glavnih načina prevencije bolesti i promjene životnih navika i stilova, posebno kada je u pitanju konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda.

U sklopu pješačenja biće organizovane brojne sportske aktivnosti, kao što su: Bosanski susreti (povlačenje konopca, kamena s ramena, skakanje u vrećama, nošenje jaja u kašici…), malonogometni turnir za dječake i djevojčice, malonogometni turnir za žene, zumba trening…

Za sve učesnike ovog pohoda osiguran je besplatan prevoz, vojnički grah i ugodno druženje.

Kako bi se na vrijeme mogao obezbijediti dovoljan broj autobusa, potrebno je dostaviti grupne i pojedinačne prijave najkasnije do 04.06.2015. godine:
– Sportski savez SBK/KSB: e-mail: sportskisavezsbkksb@gmail.com; sekretar Sportskog saveza SBK/KSB Amela Lolić na mobilni telefon +387 61 84 82 27)
– Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB: e-mail: tr.zavod@bih.net.ba; telefoni: 030/511-394, 030/511-391, fax: 030/511-633

Polasci autobusa:

– Travnik (Gimnazija) u 8:30 sati;
– Turbe, (pekara “Dervić”) u 8:00 sati;
– Gornji Vakuf-Uskoplje (ispred Vatrogasnog doma) u 9:00 sati;
– Bugojno (TOU „Best”, kod džamije) u 8:30 sati;
– Donji Vakuf (ispred Hotela “Vrbas”) 8:00 sati;
– Oborci 7:30 sati;
– Novi Travnik (ispred Općine Novi Travnik) 8:30 sati;
– Vitez (sa Autobusne stanice) u 8:15 sati.

Informacije o tačnom mjestu i vremenu polaska, kao i prijave za učesnike sa područja općina Jajce, Kreševo, Fojnica, Kiseljak i Busovača moći će se dobiti u Sportskom savezu općine ili lokalnom domu zdravlja služba HES-a, gdje će biti informisani o mjestu i vremenu polaska.

Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže u ovoj tradicionalnoj manifestaciji, lijepom druženju i zabavi.