Transparency International
Arhiva

VIDEO/FOTO: Godišnjica masakra u Ahmićima

Planet obuca

Učenjem Jasini-šerifa na Šehidskom mezarju u Vitezu počelo je obilježavanje 23. godišnjice od masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići kod Viteza, javlja Anadolu Agency (AA).

Porodice ubijenih i preživjeli posjetili su mezare 116 ubijenih civila koji su tačno da današnji dan 1993. godine ubijeni kod svojih kuća. Nad ispisanim imenima na kamenim pločama proučene su Fatihe. Među 116 ubijenih bile su 32 žene i 11 maloljetnika. Ramić Habiba je tog kobnog dana izgubila muža Zenura, djevera, rođake…Kako je kazala za AA šta se dešavalo tog dana je već ispričano.

“Bilo je kako su oni htjeli, kako su organizovali. Htjeli su da nas nema. To su i napravili. Svakog 16. aprila mi je najtužnije. Svaki 16. april me podsjeti na ta grozna dešavanja”, ispričala je Habiba.

Naglasila je da su ih htjeli pobiti samo zato što se drugačije zovu. Habiba poručuje da je ostala sama sa dvoje djece.

“Djeca su odrasla, ali njega nema”, dodala je Habiba.

Amina Ahmić je bila u majčinoj utrobi kada je ubijen njen otac.

“16. aprila 1993. godine nisam bila ni rođena. Majka je bila trudna samnom oko mjesec dana. Svake godine posjećujem ovo mjesto i Ahmiće. Uz oca sam izgubila još dvojicu amidže, djedu i amidžića”, ispričala je Amina.

Odrasla je bez oca, a kroz suze kaže da “ne zna kako je to imati oca”.

“Nikoga nisam zvala ocem. Teško je. Teško je kada dođem na ovaj dan ovdje i vidim majku, tetku kao i ostale žene koje su ostale u mojoj porodici”, poručila je Amina u čijoj porodici je ubijen gotovo svaki muškarac.

Danas se u Ahmićima obilježava 23. godišnjica od masakra koji su izveli pripadnici HVO-a. Nakon posjete mezarju u Vitezu članovi porodica i preživjeli će otići u Ahmiće gdje će klanjati podne-namaz u gornjoj džamiji u ovom selu.

Tokom današnjeg obilježavanja porodice će pručiti i Fatihe ispred Šehidskog obilježja kod Donje džamije u Ahmićima gdje su ispisana imena ubijenih Ahmićana. Bit će izvedena i kompozicija “Suza za Ahmiće“ koju će izvesti hor “Elči-Ibrahim pašine” medrese iz Travnika i učenici “Gimnazije” Visoko, a nakon toga će položiti na spomen-obilježje.

Anadolu Agency